Corner 2 Corner

Corner 2 Corner

A kazah KO-király utcai harcot ígér

2016. szeptember 08. - C2C

Gennady Golovkin a hétvégére Kell Brook otthonába utazik, hogy tervei szerint hazai pályán mossa fel a padlót két súlycsoporttal lejjebbről érkező riválisával. Aki mellékesen nehezebb is, mint a kazah. Indul a visszaszámlálás a szombat esti londoni csatához. 

Két veretlen ökölvívó csatája mindig izgalmas meccsnek ígérkezik, és nincs ez másképp a szombat estére esedékes Gennady Golovkin vs. Kell Brook összecsapással sem. Golovkin már önmagában kinőtte magát egy olyan jelenségnek, akit rengetegen kedvelnek, mivel a kazah a ringen kívül sportszerű és visszafogott karakter, a szorítón belül azonban talán a legkegyetlenebb bunyós az egész mezőnyben. A kazah bajnok népszerűsége exponenciálisan növekedett az elmúlt években, és a rajongók már a mexikóiak kedvencével Saul Alvarezzel szemben néznék meg legszívesebben, de erre a meccsre sajnos még várni kell, így jött a szintén veretlen, de váltósúlyú Kell Brook, ezzel pedig egyértelművé vált, hogy a meccs felvezetése alatt a legnagyobb hangsúlyt a súlykérdés kapja. 

golovkin-brook_25.jpg

Ez így is lett, és az angolt sokan kritizálták, hogy őrültség, amire készülődik, ugyanis sokak jóslata szerint, Golovkin könnyen és hamar megtörheti Brookot. Az angol eddig még nem bokszolt váltósúly fölött, de elmondása szerint ez nem baj, sőt úgy érzi kellőképp erős lesz középsúlyban, és már abban sem biztos, hogy a meccs után, eredménytől függetlenül képes lesz-e újra befogyasztani 147 fontba.

Erősnek érzem magam, annyira mint még soha. Évekig szenvedtem, hogy valahogy leszárítsam magam 147 fontra, de most nincs ez a borzasztó érzés, hanem nőni és izmot felpakolni volt a dolgom. Úgy érzem ez a naturális súlyom, és sokkal komfortosabban érzem így magam. Egy szörnyeteg leszek, és mindenki meg fog lepődni, amikor majd meglátnak engem meg Golovkint a mérlegelésen. 

Brook hiába érkezik két súlycsoporttal lejjebbről a meccs előtti harminc, valamint a hét napos mérlegelésen is nehezebb volt Golovkinnál, így hihetünk annak, hogy az angol szenvedett a fogyasztással váltósúlyba, de azért ez nem is jelenti azt, hogy máris esélyesebb lenne a kazahnál. Persze vannak páran - leginkább Brook honfitársai -, akik szerint van némi sansz arra, hogy az év egyik legnagyobb meglepetését láthassuk szombat este. 

A korábban két súlycsoportban is világbajnok Ricky Hatton úgy gondolja, hogy Golovkinnak élete legnehezebb feladatával kell majd szembenéznie:

Azt se hitte el senki, hogy én képes lehetek legyőzni Kostya Tszyut, aztán mégis megvertem, szóval senki nem mondhatja, hogy Kell esélytelen lenne, és nem nyerhet. Persze tartani kell a legrosszabbtól, mivel Golovkin egy pofozógép, és borzasztó erősnek tűnik. (...) A tény, hogy két súlycsoportot feljebb lép komoly kihívás elé állítja, de úgy érzem Kell az eddigi legnehezebb ellenfele lesz Golovkinnak. 

Hasonlóan látja a nagyközépsúly korábbi bajnoka Carl Froch is, aki egy korábbi kesztyűzés alatt élt át kellemetlen pillanatokat honfitársával:

Az egyetlen dolog, amit tudok, hogy Golovkin karrierje legnehezebb mérkőzése előtt áll. Igen, ő az egyik legjobb jelenleg, de például én csak a nyolcadik helyre tenném a saját ranglistámon. Kell és én kesztyűztünk még korábban, és a legcsekélyebb mértékben sem élveztem. Meglátjuk, hogy Kell tud-e majd olyan rémálmot okozni Golovkinnak, mint amilyet még én kaptam 2009-ben. Azt is meglátjuk valójában mennyire is jó Golovkin, mert úgy gondolom ő is megtapasztalja majd, amit én Kell ellen.

Ha már a kesztyűzésnél tartunk, Brook a felkészülés alatt a nagyváltósúlyú WBO bajnok, Liam Smith segítségét is igénybe vette, elvégre Smithnek se lesz könnyű feladata, ő ugyanis egy héttel Brook után fog bokszolni Saul Alvarez ellen Texasban. Sokan már ebből az egy percből úgy vélik, hogy Brooknak Smith ellen se lenne könnyű dolga, nemhogy Golovkin ellen.

Hatton és Froch azért még óvatosan fogalmaztak, de az egykori kiváló pehelysúlyú, de mára inkább nehézsúly környékén mozgó Naseem Hamed már egyértelműen úgy véli, hogy Brook legyőzheti Golovkint:

Úgy gondolom Brook tud nagyon okosan is bokszolni, és az egyeneseit jól használva a győzelmet is behúzhatja. Az a kulcs számára, ahogyan Sugar Ray Leonard bokszolt Marvin Hagler ellen. GGG egy remek bokszoló, de nincsenek olyan képességei, mint Kellnek. Brook messze egy kiemelkedő bunyós. 

Megszólalt a korábban Manny Pacquiaót brutálisan kiütő mexikói Juan Manuel Marquez is, aki szintén nem írná le az angolt:

Brooknak természetesen megvan az esélye. Középsúlyban nehezebbnek és erősebbnek tűnik. (...) Ugyanakkor egy olyan emberrel fogja szembe találni magát, akinek igen komoly erő van az ütéseiben. Mindkettejüknek nehéz meccs lesz. Brooknak van a jobb technikája, ő a jobb bokszoló, de Golovkin az erősebb. Röviden, Brook inkább a technikában, Golovkin pedig a nyers erőben jobb a másiknál. 

A meccsről elmondta a véleményét az az Amir Khan is, aki egyrészt Brook nagy riválisa, és a jövőben még sor kerülhet kettejük rangadójára a Wemleyben, másrészt Khan legutóbb hasonló utat választva lépett fel két divíziót, hogy aztán csúnya kiütéses vereséget szenvedjen Saul Alvareztől. A rendkívüli gyorsaságáról híres Khan akkor több kiló izmot pakolt magára a meccsre, amit aztán nehéz is volt cipelnie, így láthatóan hamar elfogyott az ereje, és az a gyorsasága se volt meg, ami még alacsonyabb súlyban igen. Talán éppen a saját hibájából tanulva, de Brook esetében már nem tartja annyira remek ötletnek, hogy az angol akár még jóval nehezebb is lehet a meccs napján, mint Golovkin. 

Nem lesz egyszerű dolga Brooknak. Lehet, hogy a rossz utat választja azzal, hogy nehezebb lesz. Ha ő maradna a kisebb, sokkal gyorsabban mozoghatna. De így, hogy egy ekkora ütővel áll majd szemben, mint Golovkin, úgy gondolom Brook csúnyán megsérülhet. 

Week out... Let's get it... #WarReady

Kell Brook (@specialkellbrook) által közzétett fénykép,

Golovkin középsúlyban a WBA/WBC/IBF/IBO bajnoki címeit birtokolja, de Brook ellen a WBA öve nem kerül terítékre, miután a szervezet nem fogja szankcionálni a meccset. A szervezet elnöke Gilberto Mendoza a döntést azzal indokolta, hogy Brook még soha nem bokszolt középsúlyban, és hiába nem tolonganak a középsúlyú kihívók, hogy kiállhassanak Golovkinnal, azért egy váltósúlyú bajnok ne bokszoljon a középsúlyú bajnoki címért. Ugyanezt egyébként a WBC gond nélkül engedte májusban Khannak Alvarez ellen, hiába nem sikerült a bravúr. 

Maga Golovkin izgatott a mérkőzés miatt, illetve hogy Londonban - vélhetően elképesztő atmoszféra előtt - bokszolhat. A kazah szerint Brook súlya csak még érdekesebbé teszi a párosítást:

Brook először 176, majd 167 fonton mért be az előzetes mérlegeléseken. Én ugyanekkor 165 és 163 voltam. Jól néz ki. Nagynak és erősnek. Érdekes lesz, de nagyon komoly csata várható. Az első kérdésem az edzőmhöz az volt, hogy lassult-e Brook, de mondták, hogy csak méretben lett nagyobb, valamint erőben és időzítésben, de a gyorsasága megmaradt. Wow, gondoltam ez érdekes. 

Golovkin szokásához híven visszafogottan nyilatkozott ellenfeléről, de a ringben már nem lesz ennyire csendes, és elmondta, hogy tizenkét menetre is, de ha úgy hozza az este, akkor egy jó kis utcai verekedésre is készen fog állni. 

A kazah edzője, Abel Sanchez természetesen bízik tanítványában, aki szerinte egyedülállóan uralja jelenleg a középsúlyt:

Melyik korszakban dominálta bármely ökölvívó olyan szinten a súlycsoportját, mint ahogyan most teszi Golovkin? Senki. 

 A főszereplők a felkészülés nehezén már túl vannak. Megvolt a nyilvános edzés London utcáin, vagyis már csak a finomhangolás van hátra, hogy aztán még egyszer nyilatkozzanak a publikumnak, pénteken megtartsák a mérlegelést, szombaton pedig már remélhetőleg egy sokáig emlékezetes mérkőzéssel ajándékozzák meg a szurkolókat. Brook egy győzelemmel rögtön világsztár státuszba kapitulálhatna, míg Golovkin számára szóba se jöhet a vereség, ha Canelo skalpjára vadászik. Sok szempontból tehát egy kimondottan érdekes meccsre számíthatunk. Ti hogy látjátok?

A bejegyzés trackback címe:

https://corner2corner.blog.hu/api/trackback/id/tr1311684449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása