Corner 2 Corner

Corner 2 Corner

Extrém veszély és örök dicsőség között - Kell Brook lett a kazah szörny Gennady Golovkin ellenfele

2016. július 11. - C2C

A veretlen angol bunyós folytatja azt, amit honfitársa Amir Khan meghúzott néhány hónapja és két súlycsoportot is ugrik, hogy megmérkőzzön a rettegett középsúlyú bajnokkal. Májusban Khannak nem sikerült a bravúr és megrázó kiütéses vereséget szenvedett a mexikói Alvareztől. Brook hasonló veszélynek néz elébe, de ha győz a mennybe mehet. A legendás Chris Eubank fia meg csúnyán hoppon maradt. 

golovkin4.jpg

Néhány napja még úgy nézett ki mérget vehetünk rá, hogy a középsúlyú WBA/IBF/WBC világbajnok Gennady Golovkin (35-0, 32KO) következő ellenfele a korábbi klasszis - Chris Eubank fia - Chris Euabnk Jr. lehet és állítólag már csak az utolsó simításokat végezték a szerződésen. Ehhez képest gyakorlatilag a semmiből érkezett a hír, hogy szeptember 10-én Londonban az O2 Arénában Golovkin nem Eubank ellen védheti meg címeit, hanem meglepetésként az IBF váltósúlyú bajnoka, Kell Brook (36-0, 25KO) lesz az ellenfél. 

Brook és Eubank egyébként ugyanahhoz a menedzsmenthez tartoznak, melynek feje, Eddie Hearn elmondta, hogy a Eubank csapat gyakorlatilag lehetetlen feltételeket szabott, ezért végül lecsúszták a szerződés aláírásának határidejét. Eubank ezzel szemben azt állítja, soha nem is látta a szerződést. Brook viszont nem volt rest rögtön elfogadni Golovkinék ajánlatát és szeptemberben már második súlycsoportjában próbálhat meg világbajnoki címet szerezni. 

Golovkin promótere Tom Loeffler szerint nem ez az első eset, hogy egy bokszoló hangoztatja, hogy mennyire megverné Golovkint, aztán amikor komolyra fordulna a dolog nem akarnak élni a lehetőséggel: 

Ez olyan valami, ami gyakran megesik velünk. Az ellenfelek azt mondják, hogy bunyózni akarnak Gennady ellen, de amikor alá kéne írni a szerződést... Eddie Hearn nem tudott dűlőre jutni Eubankkel, Brook pedig egy nap alatt elvállalta a meccset. 

Brook nagyon merész feladatra vállalkozik, hiszen Golovkint a releváns középsúlyúak és a mexikói szupersztár Saul Alvarez is igyekszik elkerülni. A brit bunyósok viszont tökösségből jelesre vizsgáznak idén, hiszen májusban Amir Khan pont Saul Alvarez ellen próbált történelmet írni, de a bravúr elmaradt és Khan hiába bokszolt jól a hatodik menetben rálépett egy bombára, amitől mereven zuhant a padlóra és még hosszú percekig feküdt ott. 

Brookot hasonló veszély fenyegeti, hiszen hiába nagyobb és üt keményebbet Khannál, Golovkin más kávéház lesz azokhoz a bunyósokhoz a képest akikkel mostanában Brook bokszolt. Mindenesetre hiába a régóta tartó rivalizálás Khan és Brook között, Khan ezúttal honfitársa pártját fogja és örül, hogy Brook hozzá hasonlóan nem fél kilépni az árnyékból és felvállalni egy olyan összecsapást, ahol benne van a pakliban a KO-vereség is.

 Brook számára a Shawn Porter elleni összecsapás hozta meg az áttörést, hiszen akkor az Egyesült Államokban lépett a szorítóba és egy küzdelmes meccsen detronizálta Portert és megszerezte az IBF váltósúlyú világbajnoki címét. Azóta Brook behúzott még három győzelmet, igaz könnyebb ellenfelek ellen és hazai pályán. Legutóbb Kevin Biziert állította meg már a második menetben.

Golovkin legutóbbi szintén két menet alatt végzett, Dominic Wade ellen, igaz a kazah ellen utoljára 2008-ban bírták végigállni a kiírt menetszámot, azóta minden ellenfelét idő előtt elpusztította. Összesen harmincöt áldozatából harminckettő végezte a padlón szóval nem kis veszély fenyegeti Brookot, aki viszont úgy érzi, megvan az ütőereje ahhoz, hogy meglepje Golovkint:

 Golovkin nem tudja milyen keményet ütök, bármilyen súlyban!

A kazah valószínűleg nem fog komolyabban foglalkozni Brook kijelentésével, viszont Golovkin edzője, Abel Sanchez már látja, hogy kihívójuk mivel próbálkozhat a meccs estéjén:

Emlékeznek még Sugar Ray Leonard, hogyan verte meg Marvin Haglert? Nem ütötte ki, még csak el se kapta, nem ütött folyamatosan, de sebességből kibokszolta. Nekünk, mint az edzői stábnak egyedüliként arra kell figyelnünk, hogy egy olyan bokszoló lesz majd az ellenfél, aki tisztában van azzal, hogy nem állhat meg Golovkin előtt. Így hát ki kell őt bokszolnia, kimozognia. Találni néhány találattal, hogy Golovkin frusztrálttá váljon és aztán hátha összejön egy pontozásos győzelem.

A kazah KO-király 2012 óta bokszol rendszeresen az Egyesült Államokban, azóta a népszerűsége megállíthatatlanul szárnyal felfelé. Hogy Európában is erősítse a sztár státuszát már bokszolt háromszor Monacóban, de az Egyesült Királyságban még soha, a hazai pálya pedig Brookot fogja segíteni, de Golovkin emiatt aggódik a legkevésbé:

Nagyon izgatott vagyok, hogy a szenzációs brit publikum előtt bokszolhatok és megígérhetem, hogy ezúttal is egy nagy drámai showban lesz része a közönségnek. Kell Brookot pedig tisztelet illeti, amiért elfogadta ezt az összecsapást.

Brook tehát nagyon komoly feladat kapujában, amit ha sikerülne megoldania garantáltan beírná a nevét a boksztörténelem nagyjai közé. Viszont, ha kikap azt se jelenti a világvégét, hiszen utána visszajöhet váltósúlyba vitézkedni, vélhetően ahogy riválisa Amir Khan is tenni fog. Így, hogy Saul Alvarez után Golovkin is két súlycsoporttal lejjebbről választ ellenfelet - és mondjuk győz látványosan - nagyon kijárna már az Alvarez vs. Golovkin összecsapás és akkor vesztes ágon jöhetne a Khan vs. Brook, ami szintén remek meccsnek ígérkezne. Vagy még a végén Brook keresztülhúzza itt a nagy jóslatokat.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://corner2corner.blog.hu/api/trackback/id/tr198880268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása