Corner 2 Corner

Corner 2 Corner

Új uralkodó van félnehézsúlyban

2016. november 20. - C2C

Andre Ward a padlóról felkelve fordított és detronizálta Sergey Kovalevet, de lesz még visszhangja a döntésnek, amivel sokan nem értenek egyet, köztük az orosz szerint is már alapból vesztésre volt ítélve az amerikai bírákkal szemben. 

afp_afp_i93yq_86842924-e1479622479991.jpg

Az év egyik legjobban várt meccsén feszült egymásnak helyi idő szerint szombat este Las Vegasban, a T-Mobile Arénában a félnehézsúly veretlen, WBA-IBF-WBO bajnoka Sergey Kovalev (30-1-1, 26KO) és kihívója az olimpiai aranyérmes és korábbi nagyközépsúlyú bajnok, szintén veretlen Andre Ward (31-0, 15KO). 

A találkozó a stílusok csatájának ígérkezett, mivel az orosz ütőerőben, az amerikai pedig képzettségben és ring intelligenciában áll ellenfele fölött. A meccs felütése viszont egyértelműen Kovalevé volt, aki egy tapogatozó első menet után, a másodikban egy szűk jobbegyenessel padlóra küldte Wardot. Az amerikai érezhetően nem tisztelte eléggé a bajnok ütőerejét, ám a leütés után ez rögtön változott. Wardnak sikerült túlélnie a menetet, és utána jóval óvatosabban kezdett bokszolni, ezzel is átadva a meccs első felét a bajnoknak, akinek romboló ütőereje továbbra is túl komoly tényezőnek számított a meccsen. 

Ward egyik legnagyobb erénye, hogy remekül tud alkalmazkodni ellenfeléhez, és ezt a találkozó második felében ismét bizonyította, ugyanis hiába ment előre Kovalev és próbálta eladni faltörő erejű ütéseit, az amerikai remekül védekezte le az orosz akcióit. Ward támadásban is kezdett javulni az összecsapás utolsó harmadára, és ugyan az orosznak meg sem kottyantak az ütései, az amerikai kezdett hatékonyan bokszolni, míg Kovalev sokszor csak a levegőt pusztította hangsúlyos ütéseivel. 

15181319_1366166033395478_3924646972966441703_n.png

A találkozón sok volt a fogás és a birkózás, amit a mérkőzésvezető sajnos sokáig engedett, ezért nem kaptunk szép küzdelmet, ellenben láthattunk két nagyon éles ökölvívót, akik nagyon alaposan felkészültek egymásból, és nem volt egyszerű dolguk a másik megtörésében. 

Kovalev a meccs végére láthatóan fáradni kezdett, az orra is vérzett, Ward pedig egy betyáros hajrával próbálta a saját oldalára billenteni a kiegyenlített összecsapást. A döntés végül a pontozókra maradt, akik nagy egyetértésben, mindhárman 114-113 arányban Wardot látták jobbnak, aki ezzel elhódította a WBA-IBF-WBO félnehézsúlyú bajnoki öveit, illetve elvette Kovalev veretlenségét. 

A döntéssel sokan nem értenek egyet, a meccs után már több amerikai oldalon is azt lehetett olvasni, hogy Ward nem érdemelt győzelmet, de voltak olyan vélemények is, akik szerint sokan belefutottak a Kovalev ütőereje köré felépített hype-ba, de az orosz nem igazán tudott a leütésen kívül ellenfele fölé kerekedni. A leütés után már Ward is szépen el tudta a kerülni a hangsúlyos pofonokat, és nem volt bajban, persze, akik a kemény ütéseket értékelik, azok szerint nem győzött megérdemelten az amerikai. 

Egyesek szerint maga Ward is meglepődött, amikor megtudta, hogy új bajnokot hirdetnek, de ő ezt nem így érezte, és bár belátta, hogy szoros volt a küzdelem, szerinte Kovalev nagyon elhalványult a meccs második felére:

Pontosan úgy csinált mindent, amire számítottunk, és el is fogyott egy kicsit a végére. Néha szűk meccseken tudsz nyerni. Ez így működik. Ami végül számít, hogy két súlycsoport világbajnoka vagyok. Természetesen nem most fogok elkezdeni tárgyalni a visszavágóról, de meglátjuk mi jön legközelebb. 

Ward összességében nem zárkózott el egy második felvonástól, amit érthetően a csalódott Kovalev is üdvözölne. Az orosz szerint neki kellett volna győznie, de az amerikai bírók inkább a hazai bunyóst hozták ki:

Nagyon rossz döntés született. Itt vannak rá a szemtanúk. Nagyon csalódott vagyok a pontozók ítélete miatt. Úgy érzem, hogy maximum néhány menetet nyerhetett ő, de semmiképpen sem az egész meccset. Jó, ha három menetet vesztettem. Természetesen akarok egy visszavágót, és ott szét fogom rúgni a seggét. Én csak egy vendég vagyok az Egyesült Államokban. Ő helybéli. Az összes bíró amerikai. Ez egy sport, nem kéne ebből politikai ügyet csinálni. 

Ward tehát továbbra is őrzi veretlenségét, és három világbajnoki címet is bezsebelt szombat este, de az elégedetlen visszhangok miatt nem kizárt, hogy lesz visszavágó, pláne azért, mert a szerződésben is rögzítettek egy visszavágói-klauzulát. Ward zsebe egyébként alsó hangon 5 millió dollárral lett vastagabb, míg Kovalev 2 millió dollárt keresett. 

 (Ha tetszett a cikk, és még jobban megismerné az ökölvívás világát, kövesse az oldalt a Facebookon is.) 

A bejegyzés trackback címe:

https://corner2corner.blog.hu/api/trackback/id/tr9011976152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása