Corner 2 Corner

Corner 2 Corner

Most akkor mi a helyzet Tyson Furyval?

2016. október 10. - C2C

Meccs lemondás, kokain, visszavonulás, depresszió, visszatérés. Nagyjából ezek jellemzőek most a nehézsúlyú bajnokra, akit még nem fosztottak meg a címeitől, mégis óriási rejtély, hogy mikor húzhat kesztyűt legközelebb. Összeszedtük, hogyan jutott el idáig Fury.

5cec5008379e2b328e100bb362764730.jpg

Nem könnyű az élet, ha az embernek összejön, amiért egész életében dolgozik. Ez Tyson Fury esetében a nehézsúlyú világbajnoki cím megszerzését jelentette. Pontosabban címekét, ugyanis a brit ökölvívó azzal, hogy nagy meglepetésre tavaly legyőzte Wladimir Klitschkót nem csak egy, hanem rögtön három nagy szervezetnél (WBA, IBF, WBO), illetve egy kisebbnél (IBO) is bajnoknak mondhatta magát. A királykategóriában ez nem kis dolog, vagyis érthető, hogy komoly nyomás került ezzel a vállára. 

Ahogyan az is érthető, hogy az ukrán ezt nem akarta annyiban hagyni, így ha nem is ment valami gyorsan, de végül a két fél nem akart másik utat választani, és megállapodtak a visszavágóról. Közben Furyt az IBF megfosztotta a címétől, mivel a szervezet kötelező kihívója helyett inkább a Klitschko elleni visszavágót választotta, de persze egy öv ide vagy oda aligha számít bármit is. 

Szóval jöhetett a revans, ami július 9-re volt kiírva, és a tavalyi Düsseldorf helyett ezúttal Fury került hazai pályára, mivel a helyszín Manchester lett volna. A meccsből azonban semmi nem lett, mivel Fury bokasérülésre hivatkozva lemondta az ütközetet. Lehet az is közrejátszott, hogy az időpont nem volt megfelelő, mivel így a felkészülés helyett Fury mehetett szurkolni és sört vedelni a foci Eb-re, de ez részletkérdés. Az már más dolog, hogy nagyjából ezzel egy időben, olyan pletykák kezdtek terjedni a brit bajnokról, hogy tiltott teljesítményfokozó szerek használata miatt eltiltás vár rá, ezért kellett lemondania az összecsapást. 

Végül megúszta Fury, és az ügyből semmi nem lett, ráadásul az Eb is véget ért, szóval el lehetett kezdeni újra tárgyalni a meccsről. Itt azért már lehetett sejteni, hogy nincs minden a legnagyobb rendben Fury körül, ugyanis a bajnok a júliusra tervezett meccs sajtótájékoztatóján szó szerint kivetkőzött magából, és megmutatta, hogy néhány hónap leforgása alatt sikerült kimaxolnia a nehézsúlyú jelzőt, és kezdett komolyabban hasonlítani José Luis Torrentére, mintsem egy keményen készülő sportolóra. 

3396bd3300000578-3561480-image-a-133_1461764632077.jpg

Semmi baj, hamar meglett az új időpont: október 29., a helyszín pedig továbbra is Manchester. A sajtótájékoztató ezúttal botrány nélkül zajlott, mivel Fury állítólag az oda tartó úton hatalmas dugóba került, és még a telefonja is lemerült, vagyis nem tudott odaszólni, hogy akkor ő ezt most kihagyná. Nem baj a dátum élt, Fury pedig láthatóan elkezdte formába hozni magát, így mindenki bizakodó volt, hogy ezúttal nem lesz semmi akadálya a visszavágónak. Tévedtünk.

Az indok ezúttal Fury egészségügyi állapota volt. Kezdetben senki nem értette, hogy ez mit is jelent pontosan, mindenesetre annyi biztos volt, hogy a meccs ezúttal is ugrott. Mégis ezután lett csak igazán érdekes a helyzet. Robbant ugyanis a hír, hogy Fury szervezetében egy doppingellenőrzés során kokaint találtak. Sokat nem is kellett várni, hogy Fury a saját Twitter-oldalán képzelje magát Tony Montana helyébe egy kép erejéig. Ezt követően a WBA és a WBO is hivatalos közleményt adott ki, miszerint még várnak arra, hogy Fury igazolja, hogy valóban egészségügyi állapota miatt nem képes ringbe lépni, különben megfosztják őt a címeitől. 

Papír nem jött, jöttek viszont olyan hírek, hogy Fury komoly depresszióval küzd. A bajnok ezek után megtörte a csendet, méghozzá nem is akárhogy. Ismét a Twittert vette segítségül ahhoz, hogy elmondja: mindenki bekaphatja, ő visszavonult az ökölvívástól.

Repült is rá minden nemzetközi portál, és rendkívüli hírként hozták le, hogy Fury szögre akasztja a kesztyűit. Aki közben jól szórakozott, és alig pár óra múlva bejelentette, hogy amúgy csak átbaszott mindenkit, és esze ágában sincs visszavonulni, sőt alig várja, hogy újra ringbe léphessen, és megvédhesse, ami az övé. Nevezetesen: a nehézsúlyú trónt. 

Fury néhány nappal később ismét felforgatta az állóvizet azzal, hogy elismerte: a kokainos vádak igazak, és nem kevés angyalport fogyasztott, miközben hetek óta az edzőterem közelébe se nézett. Fury továbbment és a depressziót is beismerte, elmondta, hogy komoly gondokkal küzd, és nem akar tovább élni. Állítása szerint a hét minden napján csak ivott és kokózott, miközben azt remélte, hogy valaki végez vele, hogy ne neki kelljen saját magával.

Vagyis a bajnok valóban komoly problémákkal küzdött, de nemrég elmondta, hogy már megkapja a megfelelő segítséget ahhoz, hogy újra a régi legyen. Edző-nagybátyja Peter Fury szerint, Tyson hosszútávú tervei között szerepel, hogy március-április környékén újra edzésbe álljon, és jövőre ismét ringbe lépjen. 

Ehhez képest most a legújabb hírek szerint, Fury kezdésnek a konditerem helyett még beugrana a dzsungelbe, hogy a Celeb vagyok, ments ki innen brit verziójában szerepeljen. Ez persze még nem hivatalos, ahogyan még a WBA és a WBO sem hozott döntést Fury ügyében, vagyis a csavaros történetből annyit tudni, hogy a Fury vs. Klitschko visszavágó eddig kilátástalan, ahogyan továbbra sem tudni, hogy Fury megtarthatja-e a címeit vagy sem.

A balhés bunyóst sokan kritizálták, hogy nem elég alázatos, és nem érdemli meg, hogy bajnok legyen, de voltak többen is, akik kiálltak mellette. A korábbi nehézsúlyú bajnok, Shannon Briggs az Instagramján írta le, hogy ő maga is küzdött korábban hasonló dolgokkal, igaz neki az alkohol volt az ellensége. Oscar De La Hoya már a brithez hasonlóan a kokainnal került közelebbi kapcsolatba, ezért mindketten átérzik min megy keresztül Fury, és mind a ketten bíznak benne, hogy sikerül legyőznie eddigi legnehezebb ellenfelét: saját démonjait. 

Az egész sztorinak Klitschko az igazi vesztese, aki ez idő alatt folyamatosan készült, most mégis ellenfél nélkül maradt, persze azért vannak lehetőségei, és szeretne az idén még ringbe lépni. És, hogy mikor láthatjuk őt ismét Fury ellen? Vagy egyáltalán magát Furyt újra a ringben? Senki nem tudja, de reméljük, hogy minél hamarabb. 

 (Ha tetszett a cikk, és még jobban megismerné az ökölvívás világát, kövesse az oldalt a Facebookon is.)

A bejegyzés trackback címe:

https://corner2corner.blog.hu/api/trackback/id/tr2511786613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása